Аюсо затваря Мадрид за следващите два празника

Източници близки до президентката, уверяват, че Ия е дал одобрението си лично на съветника по здравеопазване на автономната област

Исабел Диас Аюсо, обяви, че затваря границите на АОМ (Автономна Област Мадрид), за следващите два празника, този на Вси Светии, както и на Ла Алмудена, като увери, че разполага с одобрението от страна на правителството.

Макар и мярката да не се вписва в легалната рамка на кралският декрет регулиращ извънредното положение (където изрично се указва, че затварянето на областите трябва да бъде най-малко за 1 седмица), приближени до Аюсо, са споделили, че разполагат с одобрението от страна на министъра на здравеопазването, Салвадор Ия. От самото министерство не са потвърдили информацията.

Заповедта за затварянето тази, както и следващите събота, неделя и понеделник, вече е издадена. Идеята на Аюсо е да затвори областта само най-необходимите дни и аргументира, че макар и декрета да изисква затварянето за срок от седем дни, не указва дали тези 7 дни трябва да са последователни и затова, Мадрид, смята да ги изпълни на два пъти.

От своя страна, вицпремиера Кармен Калво, видя в действията на Аюсо, политически сметки и желание за конфронтация с централното правителство на Испания.

Калво увери, че нямат намерение да променят заповедта за извънредно положение, за да намалят минималният срок за затваряне на периметъра на автономиите.

снимка източник

коментирайте!