Подава оставка HR директорът на испанското здравно министерство

Родриго Гутиерес, е вторият напуснал депаратамента на Ия, от началото на пандемията

Националната стачка на лекарите, която се състоя ми слоя вторник, взе първата си жертва. Според източници близки до здравното министерство, Родриго Гутиерес, директор на отдела за човешки ресурси, към същото това министерство, е подал оставка.

Макар и от здравното министерство да не са потвърдили нито оставката, нито пък причините, не е случайно, че тя се случва едва няколко дни след протестите срещу предприетите от правителството мерки за решаване на проблема с липсата на професионални медицински работници.

Според синдиката на медицинските работници, здравното министерство се кани да разреши на лекари, които нямат специализация, и следователно нужната подготовка, да практикуват като такива.

Гутиерес беше един от главните архитекти на декрета, в който освен гореспоменатата мярка, се включва и разрешението на лекари подготвени извън Евросъюза да практикуват без съответната хомологация на дипломите.
От синдиката уверяват, че Гутиерес е този, който е провокирал стачката с поведението си и се надяват, че след напускането му, има шанс да се подновят връзките между здравните работници и министерството на здравеопазването, както и да се поднови свикналият диалог.

Все още няма яснота относно заместника на Гутиерес, нито дали въпросният декрет ще бъде анулиран.

коментирайте!