Ия обяви групите подлежащи на ваксиниране по време на различните фази

Министърът на испанското здравеопазване, Салвадор Ия, обяви кои групи от населението ще бъдат подлежащи на ваксиниране против Ковид-19 през трите фази на кампанията, която се предполага, че ще започне януари 2021г. и ще приключи някъде през лятото на същата 2021г.

Както вече беше обяснено по време на изтичащата седмица, резидентите и обслужващият персонал на старчески домове, както и на центровете за хора нуждаещи се от обгрижване и специални грижи, ще подлежат на ваксиниране по време на първата фаза и след това останалият медицински персонал, както и нуждаещите се от обгрижване но ненастанени в специални центрове, хора.

Като цяло, в първият етап на ваксиниране срещу Ковид-19, се очаква да бъдат ваксинирани 2.5 милиона човека и макар и все още да не е уточнен в детайли редът за ваксиниране на оставащите групи, те са разделени както следва на: възрастни над 65г., хора от рискови групи, такива работещи в затворени кръгове, хора застрашени поради социоикономически фактори, хора с ключови професии, хора с учителски професии, детско население, подрастващи и младежи, хора живеещи в зони с повишен брой на заразените, бременни жени и др.

Определянето на критериите за приоритетност на групите е оставено в ръцете на Съвета към Националната Система по Здравеопазване.

Очаква се Испания да получи 140 милиона ваксини, които ще са достатъчни не само за имунизация на населението, но и за актове на солидарност, които също са на дневен ред, по думите на Салвадор Ия.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!