Испания най-потърпевша от Брекзит, след Обединеното Кралство

Необходимо е споразумение, колкото се може по скоро. Това вчерашното послание на Банко де Еспаня, във връзка с евро-британските отношения, с оглед на непосредственото излизане на Британия от Евросъюза.

„Силният спад на активността и завишената несигурност в резултат на санитарната криза, засилват необходимостта от постигането на скорошно споразумение, което да позволи изграждането на нови широки търговски отношения между двете области.“, се казва в доклада наименован „Брекзит: Ситуация и икономически последици“, публикуван вчера.

Испания ще е най-потърпевша, веднага след самото Обединено Кралство, което във всички разигравани сценарии, ще посрещне значителен удар, докато за Евросъюза, дори и при най-мрачният сценарий, спада на БВП ще бъде от 0.4%.

Проблемът за Испания обаче, се състои в това, че връзките с Обединеното Кралство са значително по-тесни от тези на останалите големи икономики от ЕС и това ще доведе до по-голям удар върху икономиката на страната. Износът на стоки за Британия представлява 9,6 процента от общия износ и съответн се равнява на 3.4% от БВП. Само в туристическият сектор броят на британските посетители за 2019г. е допринесъл с 1.2% за БВП на Испания и тяхното отсъствие в санитарната криза провокирана от Ковид-19, вече удари силно по иконимикаата на Балеарските острови и на Канарите.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!