AstraZeneca заподозряна в нечестни игри спрямо Европа

Към целият шум генериран около AstraZeneca, сега се прибавя назряващ нов скандал, след като бяха открити 29 милиона дози складирани в Италия.

„Европа няма да бъде полезният глупак“, коментира говорителят на френското правителство, Gabriel Attal, а германският евродепутат Peter Liese, сподели, че е в шок от развоя на събитията.

За незапознатите със ситуацията, припомняме, че AstraZeneca сподели, че няма да може да изпълни договорката с Европа, за доставка на необходимият брой ваксини, поради проблеми с производството. Ето защо, складираните 29 милиона ваксини породиха меко казано недоумение в ЕС. И ако за капак прибавим подозренията, че наличните ваксини са били предназначени да заминат тихомълком към Англия, Европа се чувства двойно измамена, веднъж поради неспазване на договрките и втори път поради подозренията за отбиване на вече произведени ваксини към Британия.

Наложи се от AstraZeneca, да опровергават подозренията, като в специално обръщение заявиха, че 16 милиона от намерените ваксини са били предназначени за Европа, а 13 милиона за Covax, които доставят ваксини на развиващите се страни, но нито една доза за Обединеното Кралство.

Близо тридесетте милиона ваксини, бяха открити след като Thierry Breton, еврокомисар отговарящ за вътрешния пазар, инспектира производствена лаборатория в Холандия, собственост на Halix и една от двете лаборатории намиращи се на територията на ЕС, произвеждащи ваксината на AstraZeneca.

Thierry Breton забелязва, че производственият капацитет не отговаря на посозените количества произведени ваксини и изисква повече разяснения, като същевременно сезира италианските власти (другата лаборатория се намира в Италия) да разследват случая, което довежда до сензационното разкритие.

Halix все още няма разрешение за дистрибуция на AstraZeneca в ЕС, но има такова за пласиране в Обединеното Кралство и това подсилва подозренията на Европа, че наличните ваксини са били предназначени за Англия.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!