Ел Паис сравнява Слави Трифонов с Тръмп

Под заглавие „Отвращението от корупцията в България отваря вратите към властта на певец, анти-система от сорта на Тръмп“, испанското електронно издание на Ел Паис, се опитва да обрисува политическата обстановка в България, както и една от големите изненади на политическата сцена в страната, в лицето на Слави Трифонов и новосформираната партия Има Такъв Народ.

Според Ел Паис, гласоподавателите са се показали благоразположени към анти-системната реторика на Трифонов, подобна на сработилата при Виктор Орбан и Доналд Тръмп, въпреки оскъдната информация около предизборната програма на Има Такъв Народ.

Пак според изданието, Слави Трифонов, е ограничил изказванията си до популистки слогани призоваващи за по-голяма интеграция в ЕС. След това следва сбит анализ на резултатите от изборите и публикацията завършва с кратък очерк на Трифонов озаглавен „Един харизматичен кандидат, десен и популист“, в който отново се прави паралел с Доналд Тръмп и се отбелязва появата в шоуто и в социалните мрежи на Слави, на антиваксъри и ковид-19 негационисти. Споменават се и расистките изказвания на някои от членовете на партията, а очерка завършва с цитат на Мария Попова професор по политически науки към университета Макгил в Монреал, която се съмнява, че ще има реални промени в системата, в случай, че Трифонов стане премиер.

В публикацията не липсват критики и обвинения и към ГЕРБ, от страна на проф. Попова, която смята, че вината е и на ЕС, поради това, че е толерирал подобна корупция, а в заключителният пасаж на статията, Ел Паис отбелязва, че според анализатори, ЕС, трябва да обърне повече внимание на България, която до момента е оставала под радара на Евросъюза.

Връзка към статията в Ел Паис

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник

коментирайте!