Испанското правителство планира намаляне на ДДС на тока до 10%

Министерският съвет на Испания, ще разгледа възможността за сваляне на ДДС на тока на извънредното заседанние свикано идният четвъртък. Идеята е всички домакинства с договорени мощности до 6Kw да плащат 10% ДДС върху цената на консумираната електроенергия, вместо сегашните 21%.

Според Тереса Рибера, министър на околната среда и екологичният преход, нейното министерство работи в тясно сътрудничество с испанското министерство на финансите, за намиране на спешни и ефективни мерки, с които да намалят цената електроенергията.

Очакванията на потребителските организации от вида на Facua, са че с актуалните цени на тока, средната месечна фактура на едно домакинство лесно може да достигне до 87 евро на месец. Едно намаление на ДДС до 10%, би свалило крайната сума под психологическата бариера от 80 евро.

Освен това се разглежда възможността за временното премахване на IVPEE (Impuesto sobre el Valor de la Producción de la Energía Eléctrica), наложено със закон 15/2012 влязъл в сила на 27 декември 2012, който добавя други 7% към производствената цена на електроенергията. В случай, че се одобри, мярката ще намали фактурата с между 2,5% и 4% за домашните потребители и между 5% и 5.5% за промишлеността.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!