С колко трябва да превишим скоростта за да ни глобят в Испания?

Може да ви се е случвало –поне на мен да и то поне няколко пъти–, както си карате спокойно и си слушате яката музика в колата, в последния момент да си дадете сметка, че ограничението на скоростта е паднало от 120 на 100 и че освен това сте на 10-20 метра от радар. Проблема е, че при такива скорости е опасно да скочим рязко на спирачките, затова започваме да намаляме плавно скоростта и в крайна сметка нямаме представа, дали сме успели да свалим до 100 навреме. Започват да ни глождят съмнения и въпроси, като най-често задаваният, в подобни ситуации е:

При какво превишаване на скоростта ни правят така нежеланата снимка, радарите?

Аз поне съм си го задавал. Затова и потърсих информация, която реших да споделя с всички, българи живеещи в Испания.

Според публикация на АЕА (Асоциация на европейските автомобилисти), от DGT трябва оставят място за грешка (както на радара, така и на скоростомера на превозното средство), което варира в зависимост от типа на радара, на пътя и на ограничението на скоростта.

При стационарните радари, тази грешка трябва да бъде от 5 км/ч, а в случай, че ограничението е над 100, се изчисляват 5%.

При подвижните радари е 7 км/ч или 7% при ограничение от над 100 км/ч, а при радарите използвани от хеликоптерите Пегасус, трябва да се оставят 10% разлика като допустимо отклонение.

Друга информация публикувана от платформата SocialDrive, посочва, че при пътища с ограничение на скоростта между 30 и 90 км/ч, санкциите започват при превишаване на ограничението с 8 км/ч. Тоест, ако използваме път с ограничение от 30 км/ч и минем покрай стационарен радар ще бъдем санкционирани в случай, че надвишим 38 км/ч.

Пак според същата платформа, при ограничение от 100, радарите ще ни засекат в случай, че караме с над 109 км/ч, при лимит от 110, глобите започват при над 120 км/ч и при ограничение от 120, ще ни глобят ако надхвърлим 131 км/ч.

Както сами виждате съществува известно разминаване между информацията предоставена от SocialDrive и публикацията на АЕА, затова най-добре просто си спазвайте ограниченията на скоростта, а в случай, че някога я превишите неволно, не се кахърете толкова, винаги съществува вероятността да се впишете в споменатите граници за грешка.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!