От каква първоначална вноска се нуждая за закупуване на жилище в Испания?

Нормално е веднъж установили се да живеем на едно място да започнем да се оглеждаме за цените на имотите и да започнем да се интересуваме от изискванията за закупуване на жилище –в нашият случай, закупуване на жилище в Испания.

Бюджетът, с който трябва да разполагаме за закупуване на първо жилище в Испания е нарастнал със 17% за последните 5 години, става ясно от проучване на изданието El Economista, базирано на цените на жилищата за тези години взети от популярният портал за недвижими имоти, Fotocasa.

С някои малки изключения, при закупуването на жилище в Испания, трябва да разполагаме с 30% от цената на имота. 20 процента са сумата, която банката ни изисква да покрием ние и 10 процента за прехвърляне и други разходи. Разбира се, всеки случай е индивидуален, например при имоти продавани от банките, финансираната сума, може да достигне и до 100%. Освен това не забравяйте, не сте в супермаркета, където цените са фиксирани и не може да се пазарите на касата. В банката всичко е въпрос на договаряне и с малко повече късмет, може да постигнете добри условия по ипотеката за закупуване на първо жилище, тук в Испания.

От гореспоменатото проучване, става ясно, че докато допреди 5 години са ни били необходими по-малко от 40 000 евро, то в момента тази сума е малко над 45 000 евро. Тази разлика се получава от поскъпването на имотите в Испания, като средните цени за жилище от 80 кв.м., са респективно 129 617 евро (преди 5 г.) и 151 411 евро, сега.

Четири са автономните области, в които е необходимо да разполагаме с по-висок бюджет от средният за Испания, като Мадрид е на първо място. Средната цена на жилищният квадратен метър в Мадрид е 3099 евро, с което за закупуването на жилище от 80 кв.м. в Мадрид, ще трябва да разполагаме с малко на 74 000 евро. В този случай, тази цифра се е увеличила с 39% за последните 5 години.

В Балеарите и Баската автономна област цифрата за първата вноска за закупуване на първо жилище е над 68 000 евро а в Каталуния около 60 000 евро.

За повече новни свързани с работа и живот в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!