Зелена светлина за „само да е да“, законът за гарантиране на сексуалната свобода в Испания

Този вторник, испанското правителство одобри проектозаконът за Гарантиране на сексуалната свобода, познат още като „само да е да“. Законът внася важни промени в наказателното преследване на сексуалните пресъпления, дефинира изричното съгласие за сексуален акт, премахва разграничението между изнасилване и злоупотреба и преследва скланянето към проституция.

Министърката на финансите и изпълняваща длъжността говорител на правителството, Мария Хесус Монтеро, подчерта важността на закона, който представлява огромен напредък в защита на жените и децата и обърна внимание на това, че редактираният текст се фокусира върху съгласието на жените, добавяйки: „Ако нямаш желание, не си длъжен да учавстваш в сексуален акт“.

От своя страна министърката на равноправието, Ирене Монтеро, публикува видео в социалните мрежи, в което обясни, че това е един от онези дни, в които политиката се вслушва в желанията на обществото и по-точно в феминистките изисквания на жените.

Монтеро добави също, че с този закон отпада задължението жените да трябва да доказват, че са оказали съпротива, че е имало насилие или че са се чувствали застрашени, „Всеки един сексуален акт без съгласие е насилие“, добави Ирене Монтеро.

Изричното съгласие се превръща в ключов елемент при разглеждането на дела за сексуални престъпления и се дефинира по следният начин: „Разбира се наличие на съгласие единствено когато такова е било изказано свободно посредством действия, които в зависимост от конкретните обстоятелсва, изразяват по ясен начин желанието на субекта“.

Очаква се окончателното внасяне на закона в парламента да се случи най-късно до септември, като говорителката на правителството, Мария Хесус Монтеро, се надява да срещне широко одобрение от всички народни представители.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!