Галисия и Канарите въвеждат ковид сертификат за посещение на ресторант

Галисия беше първата автономна област в Испания, изискваща ковид сетификат за завършен цикъл на ваксиниране при посещение на барове и ресторанти в селищата с най-голяма концентрация на заразени с коронавирус. Мярката влезе в сила миналата събота, а от днес Канарските острови ще последват примера й, като освен в гореспоментатите обекти, този сертификат ще се изисква и при посещение на затворени културни и спортни съоръжения.

Засега подобни ограничения се налагат само в тези две територии, но не е изключено и други да последват примера им. Има и такива като Каталуния, които се противопоставят категорично на подобни рестрикции, чийто министър на здравеопазването, Josep María Argimon, не е съгласен с въвеждането на подобно изискване, поне не и докато не са напълно ваксинирани всички възрастови групи.

Argimon сподели, че според него „сертификата за ваксниране не може да бъде дискриминиращ. Каталуния може да тръгне в тази посока, но сега не му е времето. Едно е да се имплементира подобен документ за да улесни придвижването в някои европейски държави и друго е да се приложи на локално ниво“.

Междувременно епидемиологичната обстановка в Испания не се подобрява. Увеличава се броят на пациентите постъпили в болниците на Кантабрия, Галисия, Екстремадура, Балеарите, Мадрид и Каталуния, а в Баската автономна област броят на заразените е над 1000 нови случая на ден.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

1 thought on “Галисия и Канарите въвеждат ковид сертификат за посещение на ресторант”

  1. Pingback: Канарите отварят дебата за задължителното ваксиниране срещу ковид-19 © Българи в Испания – полезният сайт!

коментирайте!