Замразено изпитанието върху хора на испанската ваксина

Екипът на испанският изследовател към Националният център по биотехнологии (CSIC), Mariano Esteban, не е получил разрешение от Испанската агенция по лекарствата (AEMPS), за стартиране на изпитанието върху хора на ваксината срещу ковид разработвана от въпросният екип, става ясно от публикация в Europa Press.

CSIC са в изчакване на доклада на AEMPS, който трябва да направи оценка на последните изпитания извършени с испанската ваксина и поради това все още нямат представа за мотивите предизвикали замразяването на процеса.

Според други публикации в испанската преса (като изданието El Español), тази мярка е взета след като медикамента е предизвикал увреждания в белите дробове на маймуна. От CSIC обаче, твърдо опровергаха тази информация пубикувана първо в споменатият новинарски всекидневник, Ел Еспаньол.

Поставеното в пауза изпитание върху хора, трябваше да се извърши върху стотина доброволци в мадридската болница Hospital de la Paz.

От публикувана преди време информация от екипа стоящ зад разработването на ваксината, става ясно, че в замразената за момента фаза 1, трябваше да учавстват 112 доброволци и да се наблюдава ефекта на дозата. Фаза 2 предвиждаше изпитанието да се извърши върху 500 човека и да се направи анализ на имуногенноста, а фаза 3 включва поставянето на ваксината на група от между 20 000 и 30 000 доброволци и оценка на ефикаснотта на медикамента.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!