Един от най-влиятелните съвременни художници напуска Барселона заради национализма

Шон Скъли, един от най-влиятелните съвременни художници напусна Барселона заедно със семейството си поради езиковата бариера наложена им от разширяващият се местен национализъм. В интервю за Файненшъл Таймс, художникът споделя, че е влюбен в столицата на Каталуния, в която живее от близо 30 години, но в крайна сметка той и семейството му са били принудени да сменят резиденцията си заради редица езикови проблеми.

По думите на Скъли, на всички събирания, на които са били поканени и те, участниците са говорели каталунски „сякаш искаш да ти кажат начукай си го“, споделя художникът. След това обяснява как в училищният двор са им направили забележка, че дванадесетгодишният им син трябвало вместо испански да говори каталунски.

Съпругата на Скъли, художничката Лилиан Томаско, която също взема участие във въпросното интервю, обяснява че всичко това им е направило невъзможно по-нататъшното пребиваване в столицата, а самият Скъли допълва „В крайна сметка не можехме да понасяме повече Барселона заради всички тези говна“.

В крайна сметка семейството се отправя към новата си резиденция в Екс ан Прованс, Франция, където са закупили огромно имение в покрайнините на града.

От престоя си в Барселона, художникът намира за най-значим проекта си за романската църква Santa Cecilia de Montserrat, за която рисува 14 платна интерпретиращи Кръстният път.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

Понеже интервюто във Файненшъл Таймс е зад платен абонамент, публикувам връзка към сайт препубликувал оригиналната публикация, както и към публикация в Ла Вангуардия.

снимка източник

коментирайте!