Задържан работодател задължавал работниците си да работят 26 часа без почивка в Испания

PolicÍa nacional е арестувала бизнесмен експлоатирал работниците си в хале намиращо се в Биская. Едно от редицата констатирани нарушения е бил така нареченият от задържаният „маратон“, който представлявал работен ден започващ в 7 сутринта и приключващ в 9 сутринта на следващият ден с един час почивка за хранене.

Операцията по задържането стартира след като дни по-рано, няколко работника подават сигнал в управлението на националната полиция в Билбао, за трудови злоупотреби от страна на въпросният бизнесмен. След проверка на достоверността на обвиненията и поради тежкият характер на престъплението, подалите сигнала получават статут на защитени свидетели.

Потърпевшите разказват, че работодателят се е възползвал от нерегулираното им пребиваване в страната, заплащайки трудът им по 5 евро на час, а в случай на трудова злополука ги е инструктирал да не посочват фирмата, нито мястото на инцидента, в случай, че се е налагало да потърсят медицинска помощ.

След подаденият сигнал е извършена съвместна проверка на представители на реда и служители от инспектората на труда и социалната сигурност на Биская и са идентифицирани 8 работника, от които 4 са били без разрешение за престой в Испания, както и без трудов договор.

Работодателят е задържан и освободен след снемането на показания и повдигането на обвинение в предполагаемо нарушение на правата на работниците, като освен това може да бъде санкциониран с глоба от над 70 000 евро за нарушение на кодекса на труда.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!