От Министерство на транспорта в Испания потвърждават, че работят върху модел за платена пътна мрежа

Новата министърка на транспорта Raquel Sánchez, обяви тази неделя, че правителството ще предложи тарифиране на публичната пътна мрежа и защити мярката, като добави, че „плащането за използване“ е „засилена тенденция в по-развитите страни“.

Sánchez каза още, че е наложително наличието на подходящи инструменти за „наказание“ на замърсяващите околната среда и обясни, че има съществуват само два варианта: да се продължи по старата система, която е доказано неефективна или да се премине към нов модел базиран на приноса на ползвателите или с други думи платени пътища.

Според Sánchez, вторият вариант е по-удачен, понеже ще освободи част от бюджета, която ще може да се използва за покриването на други нужди и се аргументира, че високоскоростните пътища в Испания са от най-неексплотираните в това отношение със само 15% платени участъци, докато много от останалите европейски държави са направили платена почти цялата си пътна инфраструктура. „Правителството намира за необходимо да се отвори дебат по темата“, сподели Raquel Sánchez в публикация за La Vanguardia.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!