Нови разпоредби за движението на автомобили в Мадрид

Кметството на Мадрид даде зелена светлина на новата наредба за движение на леки автомобили в града. От ЕспаБг ще ви запознаем с промените спрямо текущата, приета през 2018г., при управлението на Manuela Carmena. Новите промени влизат в сила след публикуването им в официалният бюлетин на кметство Мадрид (BOAM), което ще рече между тази и идната седмица.

Следните три промени няма да бъдат приложени моментално, а след период на допълнително проучване:

Паркоместата отредени за санитарни и други възлови услуги, динамичната тарифа за регулирано паркиране SER, чиито тарифи ще бъдат обвързани със замърсяването –тоест, колкото повече замърсяване на въздуха, толкова по-скъпи паркоместа– както и „интелигентно“ товарене и разтоварване.

Досегашната зона Madrid Central се запазва с всичките си ограничения, като новото в случая е, че търговците в зоната, ще получат същите права като резидентите. Към досегашната зона се прибавя още една, тази на Plaza Elíptica. Новата зона ще започне да функционира 3 месеца след публикаването на наредбата в бюлетина, като дотогава камерите ще засичат всички коли без отличителен етикет (etiqueta de distintivo ambiental), влезли в зоната, но вместо санкции ще бъдат разпращани предупредителни писма. Периметърът на новата зона обхваща:

Calle Faro, avenida de Abrantes, calle Portalegre, avenida de Oporto, travesía de Antonia Lancha, calle Santa Lucrecia, calle Antonio Leyva, calle de Arlanza, lateral paseo de Santa María de la Cabeza в посока влизане в Madrid до моста los Capuchinos, calle Manuel Noya, calle Cerecinos, calle Fornillos, calle Ricardo Beltrán y Rozpide до номер 8, avenida Princesa Juana de Austria в посока влизане в Madrid и calle Vía Lusitana кръстовище с calle Faro пресичаща парка Emperatriz María de Austria.

ВАЖНИ ПРОМЕНИ

От 1-ви януари 2022г., ще е забранено движението на автомобили без отличителни етикети във вътрешността на M-30, а от 1-ви януари 2023 тази забрана ще включи и движенито по M-30. Автомобили без отличителни етикети са бензиновите произведени преди 2000г. и дизеловите преди 2006г.

От 1-ви януари 2024, автомобили без отличителни етикети няма да могат да циркулират във вътрешността на М-40, а от 1-ви януари 2025 на територията на цял Мадрид.

Освен това при пътно платно с две или повече ленти в посока (без да се брои специално отредената за публичен ранспорт) и винаги, когато обстоятелствата и сигурността го позволяват, най-дясната се превръща в carril multimodal с ограничение на скоростта до 30 км/ч. Тротинетките ще могат да се движат в това платно, спазвайки ограничението на скоростта. Тротинетки, скутери и велосипеди извършващи икономическа дейност (sharing), ще могат да заемат максимално 50% от запазените за целта паркоместа.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник

коментирайте!