Отказват достъпа до училище на две деца, чиито родители не им позволяват да носят маски

Училищното ръководство на Alba Plata, в Cáceres, както и хунтата на Екстремадура, са забранили достъпа до училище на две сестри, чиито родители не са им позволили да носят маски. Мярката ще е в сила, докато родителите не се съобразят с установените норми. Дотогава децата ще получават „обучаваща подкрепа“ от вкъщи.

„Това не означава, че ще получават дистанционно обучение вместо присъствено такова, а че извън учебно време ще им се предоставят задачите решавани от техните съученици“, пояснява Francisco Javier Amaya, генерален секретар по образованието от хунтата на Екстремадура. „В случая не става въпрос за дете, което е в рискова група и не може да посещава училище вследствие на пандемията, а за съзнателно решение взето от родителите на тези две деца“, допълва Amaya.

Решението на хунтата, което е в сила за всички останали ученици и училища в автономната област, е взето след безплодните опити на учители и въпросните родители да достигнат до изход от ситуацията. На специално нарочена пресконференция Amaya, обясни комплексността на проблема, като посочи, че от една страна стои правото на образование, до което трябва да се даде достъп на децата, а от друга здравето на училищното тяло. В крайна сметка след консултация с юридическия екип на хунтата е взето решение да се забрани достъпът на двете деца до училището.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!