Правителството на Испания прие мерки за ограничаване цената на тока

Лимит на цената на газта, търгове между големите електрически компании и забрани за изключване на абонати до 10 месеца

Съвета на министрите в Испания, прие този вторник, широк пакет от мерки целещи да ограничат постоянното поскъпване на електроенергията. На специална пресконференция, третата вицепрезидентка, Teresa Ribera, обяви, че шоковият план на правителството би трябвало да доведе до около 22% намаление на фактурите за електроенергия и че ако към това се прибавят досега приетите мерки, като намаляване на ДДС и други данъци, намалението трябва да достигне близо 30%. Ribera добави, че правителството е с ограничени възможности за влияние върху пазара на едро, но и че е направило всичко за да омекоти удара върху крайния потребител.

Домакинствата с недостатъчно доходи ще имат достъп до 3,5 киловата мощност в продължение на 10 месеца, в случай, че спрат да плащат фактурите за консумирана електроенергия.

По отношение на данъците, el impuesto especial a la energía eléctrica (специален данък върхи електрическата енергия) пада от 5,1% до 0,5%, а 7-процентният данък върху производството на ел. енергия няма да се начислява до края на годината.

Освен това, големите електрически компании (Iberdrola, Endesa, Naturgy y Edp) ще са длъжни да учавстват в свикани от правителството търгове, на които да продават част от произвежданата електроенергия, в зависимост от пазарният дял на всяка от тях. На тези търгове –с минимални цени, които ще покриват разходите по производството на ел. енергия– ще могат да вземат участие по-малките компании търгуващи с електрическа енергия, както и големите индустриални потребители. Първият търг ще се проведе до края на тази година. Според сметките на Министерството на екологичният преход, споменатите четири производители на електроенергия ще трябва да предложат на тези търгове 15 830 GWh, което е равно на 6,3% от общата консумирана енергия за 2020 г.

Испанското правителство замразява и актуализиране на тарифите за газ според пазарните цени в продължени на две тримесечия, поне се очаква в следващите няколко месеца газта да скочи с над 28% на пазара на едро.

Сред някои от другите мерки са забрана за изпразване на язовирите под нива определени от експерти на правителството, облагането с допълнителни 900 милиона евро на производителите на електрическа енергия, които обаче няма да оскъпят фактурата, а ще се разпределят за премахването на някои суми, които досега се поемаха от крайният потребител и др.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!