Четиридневната работна седмица е в Испания и се надяваме да остане

Бленуванта от мнозина четиридневна работна седмица все още е само мечта, но важното е, че започва да се случва на места и резултатите са повече от обнадеждаващи. Все повече фирми започват да я приемат макар и експериментално и Desigual е една от тях, като обяви, че част от административният екип на компанията ще премине на такава работна седмица. Telefónica е друга от големите компании експериментираща в тази насока. В интерес на истината двете компании се отдалечават малко от оригиналната идея, която е четири работни дни и същото заплащане, като при двете гореспоменати компании, намаленото работно време ще се отрази и като намаление на заплатата.

Макар и да разполага само с 3 депутата, Más País, партията предвождана от Íñigo Errejón, успя да договори с правителството отпускането на 50 милиона евро за финансиране на пилотният проект на ерехонистите, за всички фирми решили да въведат четиридневна работна седмица без намаляване на заплащането.

Съвсем очаквано, тази идея е приемана много по-добре от работниците, които в мнозинството си я намират за чудесна. Според проучване на института Adecco, макар и 74% от работодателите да не намират за възможно осъществяването ѝ в краткосрочен план, цели 12% смятат, че това е напълно осъществимо и към тези работодатели искат да се обърнат от Más País. Според Héctor Tejero, политически шеф на Más País, ако значителна част от фирмите въведе четиридневната работна седмица, би било справедливо да се приеме като задължителна.

Software del Sol, е фирма със 180 работника намираща се в Хаен. Там въвеждат четиридневна работна седмица без намаляване на заплатата преди около година и резултатите са повече от добри. Според, Ana Arroyo, HR мениджър на фирмата, след приемането на редуцираната работна седмица не са престанали да получават CV-та. По-важното е обаче, че обема на продажбите е скочил и че отсъствието от работа е намаляло с почти 28%. „Спокойно можем да заключим, че решението да намалим работното време беше добра идея, понеже спечелихме от отдаденост, задържане и привличане на таланти“, обобщава Arroyo.

При технологиите или административният сектор пътят изглежда прав и лесен, за разлика от ресторантьорството и други подобни сектори, където подобна работна седмица, не изглежда толкова обещаваща.

„Хората смятат така, понеже хостелерията е много заклеймявана, но в крайна сметка и тук логиката е както и при която и да е друга фирма. Там където има иновация и нови технологии е напълно възможно намаляването на работното време с цената на повече продуктивност“, обяснява María Alvarez, собственичка на веригата от заведения La Francachela в Мадрид. Един от ключовите моменти за намаляване на работният ден е бил въвеждането на приемане на поръчки по WhasApp. Една от готвачките в споменатата верига ресторанти, споделя, че сега са 4 дни, в които работиш малко повече, но за сметка на това имаш 3 почивни, в които можеш да правиш, каквото си поискаш.

За момента 32-часовата работна седмица е по-скоро експериментален проект и практически никох не се осмелява да предложи задължителното ѝ приемане от работодателите. Надеждите са, че с подпомагане от публичните фондове, това работно време ще започне да се прилага от все повече фирми.

Засега единствената държава въвела по-малко от 40 часа работна седмица е Франция през 1998 г. и резултатите не бяха позитивни, вероятно поради неправилното ѝ планиране. Нека се надяваме, че този път четиридневната работна седмица е тук за да остане.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!