Оскъпяването на електроенергията задължава испанското правителство да приеме повече спешни мерки

Цената на електричеството раздели ЕС на два лагера. Докато Испания, Франция, Португалия, Италия, Полша и Гърция настояват за реформа на пазара на електроенергия, Германия, Холандия, скандинавските и балтийските държави се противопоставят твърдо на подобна промяна на статуквото, обосновавайки се, че това поскъпване е временно и няма нужда от интервенция, която освен всичко друго ще заплаши целостта на Единният европейски пазар.

На фона на разразилата се криза, неспирното покачване на цената на електроенергията и приближаващата се зима, испанското правителство реши да подсили пакета от мерки, който прие преди няколко седмици. Крайната цел е подпомагане на най-уязвимите домакинства, както и запазване на конкурентноспособността на испанската индустрия.

Испанският премиер, Педро Санчес, обяви инжектирането на допълнителни 100 милиона евро, които ще облекчат фактурите на 1,2 милиона домакинства, както и въвеждането на нови механизми за прозрачност и контрол върху ценообразуването на електрическите тарифи.

Допълнителните мерки идват в момент, когато средната цена на мегават електроенергия на пазара на едро достигна нива от 225,36 евро.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!