Цените в Испания с най-висок скок от 1992г. насам

Този четвъртък испанският Национален статистически институт (INE), публикува предварителен обзор на индекса на потребителските цени (IPC), отразяващ цените на най-използваните стоки и услуги и от него става ясно, че увеличението е 5,5%, в сравнение със същият месец на 2020г.

Тази цифра надвишава с 1,5 процентни пункта данните от септември и представлява най-голям скок на този индекс от почти 30 години насам. Последният път, в който ифлацията се е покачила повече е било през далечната 1992г., когато е имало повишение от 5,8%.

Въпреки че от INE все още не са публикувани конкретни данни –нещо, което ще направи през ноември– и не се знае, кои са продуктите с най-голям скок на цените, от института обявиха, че главна причина за оскъпяването е скока на електроенергията и този на горивата.

Към последните две се прибавя и цената на природният газ, която не се отрази толкова на инфлацията за септември, когато цената на 1 мегават/час беше 59,4 евро или с цели 41% по-малко от сегашните 83,6 евро за мегават.

Друг фактор обуславящ сегашното поскъпване е понижаването на цените случило се през 2020, като през октомври за нея година IPC е бил с 0,8% по-надолу от предхождащия го за октомври 2019г.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!