Промяна в данък plusvalía, новата реформа гарантира, че ще плащат само тези, които печелят от продажбата на имота си

Този понеделник, едва десет дни след като Конституционния съд отмени предишният, правителството излезе с нов данък plusvalía, който ще влезе в сила след обнародването му в BOE. Една от важните промени е, че в новият си вид, данъкът позволява да се избира между два начина на облагане, позволявайки на данъкоплатците да се спрат на по-благоприятният за тях вариант. Испанското правителство смята, че тези, които не „печелят“ от продажбата на имота си, не трябва да бъдат обременявани от данъци.

Миналият 26 октомври, Конституционния съд постанови единодушно, че данъкът не е правосъобразен в случаите, в които сумата му надвишава тази на реалната печалба придобита от продажба на имота. Според обяснението на съда, с това „данъкоплатеца се облага за несъществуваща печалба“, което противоречи на конституционният принцип за неконфискация.

Както споменахме данъкоплатците ще могат да избират по-благоприятният измежду два начина на облагане. Първият вариант е умножаване на кадастралната стойност на имота по редица коефициенти, обновявани ежегодно на база развитието на пазара на недвижими имоти. Другият вариант е облагане на разликата между покупната и продажната цена.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!