Някои автономни области в Испания, обмислят въвеждането на Ковид паспорт

Макар и за момента Испания да е извън рисковата зона, засегната от шестата вълна на Ковид, заляла Европа, някои автономни области заговарят все по-често за стратегията прилагана вече в немалко европейски държави – изолирането на тези, които смятат за отговорни за неугасването на пандемията: всички отказали да се ваксинират, граждани.

Обсъжда се използването на въпросния паспорт да бъде приложено във всички обществени места и макар и да изглежда като нещо ново, напомняме, че Галисия, Кантрабрия и Каталуния, го въведоха отдавна за посетителите на нощните заведения.

Тази неделя, Австрия, предприе едни от най-крайните мерки в Европа, като наложи на частична карантина на неваксинираните граждани (представляващи повече от една трета от населението), позволявайки им да напускат домовете си, единствено за да отидат на работа, на училище, на покупки или на разходка.

Германия подготвя ограничения и мобилизира военните си части в битката срещу шестата вълна, а Холандия въведе отново часови ограничения и забрани посещението на спортни събития.

Испанското Министерство на здравеопазването, не крие, че е против въвеждането на подобна мярка на национално ниво, поне засега, и оставя всичко в ръцете на автономните области, които ще решават дали ще въведат или не използването на Ковид паспорта при посещение на публични места, като в Галисия е почти сигурно, че такъв ще се изисква за достъп до болници и някои други места.

Все повече кметове и областни управители, смятат, че при запазване на тенденцията за увеличение на заразените, мерките ще трябва да се насочат срещу тези, които отказват да се ваксинират.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!