Urkullu обяви санитарна тревога в Еускади

Президента на Баската автономна област, Iñigo Urkullu, подписа декрет, с който от утре, 3 декември, Еускади преминава в санитарна тревога. Това е необходимо за да може да се задейства закона за антипандемията, който ще позволи на местното правителство да приложи рестриктивни мерки пред нарастващото разпространение на ковид-19.

Така нареченият закон антипандемия, позволява на баското правителство да ограничи капацитета на ресторанти, търговски обекти и културни събития, както и да забрани използването от клиенти на бара в баровете и да сложи лимит върху броя посетители имащи право да споделят една маса.

Urkullu, сподели още, че се разглежда възможността за поискване на одобрение от баският върховен съд, за прилагането на паспорт антиковид и в други сфери извън ресторантьорството и културните събития, но не уточни, кои са тези области. Освен това помоли съгражданите си да избягват събиранията за предстоящите празници, както и да сведат пътуванията до минимум.

Urkullu, помоли и за постоянното използване на маски, както във вътрешността така и на открити пространства.

Санитарната тревога в Еускади, се обявява в момент, в който броя на заразените достига до 577 случая на 100 000 човека за 14 дни и номера на пациентите в интезивни отделения достига 55.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

източник снимка

коментирайте!