Испанското правителство иска да забрани пушенето в автомобили през 2023

Испанското министерство на здравеопазването, подготвя Цялостен план за борба срещу тютюнопушенето, който наред с други мерки, включва забрана на пушенето в личните автомобили. Някои от останалите мерки са тотална забрана за пушене в затворени публични пространства, обща опаковка за всички марки цигари, както и включването изрично в закон на електронните цигари. Освен това се подготвя увеличение на данъците на висчки продукти свързани с тютюнопушенето, цигарите и тютюна и забрана за продуктовото им позициониране в социалните мрежи.

Планът на министерството на здравеопазването е намаление с до 30% тютюнопушенето до 2025г, което би означавало спад от 19,8% до 18,4% на ежедневните потребители на тютюневи изделия.

От DGT се опитват от години да забранят пушенето на цигари в автомобилите, намирайки го за опасно отвличане на вниманието, което би могло да бъде предпоставка за инцидент. В момента преценката дали подобно действие подлежи на глоба се оставя на усмотрението на агентите на закона, които вземат под внимание цялостната ситуация. В случай, че подобна забрана излезе от испанското министерство на здравеопазването, от DGT, няма да имат необходимата компетенция за налагане на глоба при подобно нарушение, но все още ще могат да отнемат точки и да санкционират за хвърлянето на фасове от движещ се автомобил.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!