Испания връща носенето на маски на открито

Испанското правителство отказа да вземе по-сериозни мерки с оглед нарастващите новорегистрирани случаи на Ковид-19, но реши да върне постредством декрет, носенето на маски на открито.

Министърката на здравеопазването, Каролина Дариас, обясни, че правителството е одобрило декрет, който връща задължителното носене на маски на открито, като изключение са случаите когато спортуваме и когато сме сред природата.

На пресконференция състояла се миналата сряда, Педро Санчес, обяви, че носенето на маски на открито ще има временен харкатер, както и че едно голямо мнозинство от президентите на автономните области, са изисквали въвеждането на подобна мярка.

Междувременно експерти от  Sociedad de Epidemiología, от Sociedad Española de Salud Pública (Sespas) и от Médicos de Familia y del Consejo de Enfermería, критикуваха недостатъчното мерки за борба с пандемията и определиха маските на открито, като разочарование. Според вицепрезидента на Sociedad Española de Epidemiología, Óscar Zurriaga, не е нормално да носим задължително маски навън и да ги сваляме, когато влезем в бара.

Според екпертите е по-важно да се носят маски на закрито, помещенията да се проветряват и да избягваме тълпите от хора; това и поставянето на всички наложителни дози ваксина би било достатъчно за овладяване на пандемията, според тях.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!