Полицията разбива мрежа за фалшиви ковид сертификати в Испания

Испанската полиция задържа арестува седем човека в Мадрид и Барселона, учавствали в създаването на фалшиви ковид сертификати и негативни ПСР тестове.

Задържаните са предлагали услугите си в групи с негационистка насоченост, в известни мобилни приложения за размяна на съобщения. Според доклад на главното полицейско управление в Мадрид, сред клиентите на мрежата е и небезисвестният испански регетон певец (познат и от участието си в Gran Hermano VIP и Supervivientes), Omar Montes. Самият певец отрече да е плащал за фалшиви сертификати и тестове, като добави, че е наясно с ползата от ваксините, както и че самият той е ваксиниран.

Операцията по рабиването на мрежата все още не е приключила, но се смята, че са задържани лидерите на организацията, действали от Франция, като данните им са предоставени на френските служби за сигурност.

Според разследването тарифите са варирали от 50 евро за негативен ПСР тест до между 200 и 1000 евро за ковид сертификат удостоверяващ поставянето на 2 или 3 дози ваксина.

Освен това, разследващите са установили, че в повечето случаи членовете на групата за фалшиви ковид сертивикати са изисквали заплащането да се извършва посредством криптовалута в сметки отворени в трети страни, с цел затрудняване на евентуалното проследяване на транзакциите.

Задържаните в Испания са 5 мъже и 2 жени, като повечето от тях са обвинени във фалшификация на документи и престъпления срещу общественото здраве, а една от задържаните е обвинена и в разкриване на тайна информация, както и незаконен достъп до бази данни, използвайки правомощията си на медицинско лице.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!