Не повече от 20% от антикризисните мерки са насочени към най-уязвимата част от населението, според Banco de España

Според изчисления направени от Banco de España, испанското правителство ще отдели между 34 и 40 милиарда евро за борба с последиците от енергийна криза, както и инфлацията от войната в Украйна, за периода 2021-2025г. От тези 40 милиарда евро едва 15-20% са и ще бъдат насочени към най-уязвимите части на населението в Испания.

Според банката вместо близо десетте милиарда евро, които ще струва за намалението на ДДС върху консумираната електроенергия, някои основни хранителни продукти и субсидиите за горивата, една инжекция на до 860 евро в домакинствата с доход по-малък от 60% от средният за страната, ще струва едва половината от посочената сума или 4.79 милиарда евро.

Друга алтернативна мярка, според банката, е субсидия от 375 евро за абсолютно всички уязвими домакинства, като цялостният разход ще бъде малко над 2 милиарда евро, тоест почти една пета от сега заделеното перо. Сумата от 375 евро е избрана на базата на изчисления показващи, че приблизително с толкова са се облагодетелствали уязвимите домакинства от намалението на ДДС върху горепосочените продукти.

От намалението на ДДС върху консумираната електроенергия са се възползвали повече домакинствата с по-високи доходи, като направените икономии са в размер на 2,05 милиарда евро срещу 1,48 милиарда евро икономия за по-уязвимите домакинства.

При горивата разликата е още по-фрапираща, като там по-заможните домакинства са спестили 1,37 милиарда евро срещу 472 милиона евро за по-уязвимите финансово домакинства.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!