Закон срещу притежателите на много имоти, непредприели мерки за изкарването на „окупас“, в Каталуния

От миналия 18 февруари, 2023г., в Каталуния, влезе в сила закон позволяващ на кметствата да разпореждат освобождаването на недвижими имоти заети незаконно от окупас. Освен това законът предвижда редица строги санкции срещу големите притежатели на жилищни фондове, непредприели собственоръчно мерки за освобождаването на окупираните жилища.

Новият закон задължава големите собственици на имоти да действат в случаите, в които незаконното самонастаняване представлява заплаха за жителите живеещи в съседство, нарушава обществения ред или пък представлява заплаха за сигурността на имота.

В случай, че даден собственик получи известие от кметството подканващо го да предприеме мерки и не реагира в рамките на 1 месец, самото кметство ще разпореди освобождаването на имота, като разходите са за сметка на притежателя, като освен това наложените санкции ще варират от парична глоба между 9001 и 90 000 евро, до правото за временно ползване за срок от 7 години на имота от страна на кметството, на чиято територия се намира.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!