Край на задължителното носене на маски в болници и аптеки в Испания

Испанският министерски съвет, обяви край на извънредните мерки по повод санитарната криза породена от ковид пандемията, като днес отмени и последната от тях. Задължителното носене на маски в здравни заведения и аптеки ще отпадне след публикуването на указа отменящ тази мярка в държавен вестник (BOE), като се очаква това да се случи тази сряда или най-късно четвъртък (респективно 5-ти или 6-ти юли).

След обнародването на указа, носенето на маски ще стане силно препоръчително в присъствието на уязвими лица, както и в случай на симптоми на респираторни инфекции. В някои болнични крила и кабинети остава задължителното носене на маски, като тези включват онкологичните отдели и кабинети, хирургичните зали, спешните и интензивните отделения или зони, в които се намират пациенти в критично състояние, както и такива с имунен дефицит.

С отпадането на задължителното носене на маски, Испания, се връща в нормалността отпреди ковид пандемията, като по данни от последният доклад на испанското здравно министерство, в болниците има настанени 1,09% пациенти с ковид, а в интензивните отделения този процент е 0,99%. В реални цифри това ще рече 1297 пациента хоспитализирани поради усложнения причинени от коронавирус и 86 пациента настанени в интензивни отделения.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!