Канарите отварят дебата за задължителното ваксиниране срещу ковид-19

Канарските острови продължават с търсенето на формули за спиране разпространението на ковид-19. В момента, в който случаите на нови заразени започна да се покачва, правителството на автономната област поиска от съда разрешение за въвеждането на вечерен час, което беше намерено за неоправдано. Случаите на нови заразени продължиха да се покачват и Канарите обжалваха решението пред Върховният съд, но и тази последна инстанция продължава да го вижда като неоправдано.

Броят на заразените продължава да расте и местното правителство притеснено от вероятността това да засегне не само летният, но и есенният сезон, продължава да търси нови решения, като това да изисква сертификат за пълно ваксиниране при посещение на ресторанти, барове, както и спортни и културни съоръжения от затворен тип, за което вече писахме.

В очакване на резултатите от гореспоменатата стъпка, правителството на Канарските острови, отваря дебат и за друга не по-малко деликатна мярка: задължително ваксиниране на публичните служители от ключовите услуги. Това сподели президента на автономното правителство, Ángel Víctor Torres, който макар и да е наясно, че не може да се наложи задължително ваксиниране на населението, намира за различно подобно задължително ваксиниране, ако то се прицели в публичните служители, „… защото мнозинството не може да плаща за безотговорността, на тези които не искат да се ваксинират“.

Канарите обмислят възможността да последват стъпките на Франция, където, Емануел Макрон, наложи със закон задължителното ваксиниране на здравните работници, на всички работещи с уязвимо население, на пожарникарите, както и на военните.

Във всеки случай, издаването на подобен декрет засега изглежда невъзможно, понеже досегашните данни от цялата страна показват незначителен процент на отказващите да се ваксинират. В случай, че поиска прокарването на подобна мярка, правителството на Канарските острови ще трябва да се обърне към съда, но дори и след едно евнтуално одобрение от съдебна инстанция, не е много ясно дали може да се приложи на практика.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!