От испанското правителство смятат, че предприетите досега мерки ретушират поскъпването на електроенергията

Испанското правителство признава, че е обезпокоено от покачването цената на тока, която утре запише пореден рекорд, но намира, че предприетите досега мерки ефективно омекотяват удара по крайния потребител и за момента не се разглеждат нови мерки за борба с високите цени на енергийният пазар.

Isabel Rodríguez снимка източник

На пресконференция дадена след редовното заседание на Министерския съвет, говорителката на правителството и министърка на териториалната политика, Isabel Rodríguez, напомни временното намаляне на ДДС върху електроенергията от 21% на 10%, временната отмяна на данъка върху генерирането на електроенергия и че са задействани две реформи, които веднъж одобрени от конгреса, ще намалят фактурата с около 15%.

Запитана за различията, които генерира този въпрос, с коалиционните партньори от Unidas Podemos, които са за слагане на горна граница на цените на водната и атомната енергия, Rodríguez, сподели, че правителството е „чувствително“ на тази тема и че е готово да предприеме както конюктурни, така и структурни мерки, но и че управлението е по-сложно от афиширането на редица изисквания.

Утре цената на един мегават електроенергия ще достигне 132 евро и ще отбележи трети пореден връх, като освен това ще утрои цената на един мегават отпреди една година, когато същият е струвал 44,2 евро.

При така създалата се ситуация от Монклоа смятат, че е необходимо да се разяснят подробно факторите отразяващи се на скока на цената на електроенергията, както и предприетите мерки.

Разберете повече, за двата вида пазари на електроенергия в Испания, за да прецените сами, на кой от двата ще ви е по-изгодно да бъдете.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!