Електроенергия: Каква е разликата между mercado libre и mercado regulado (PVPC)?

Може би сте чули поне веднъж в последните седмици по радио, телевизия или в разговор с колеги, някой да споменава поредният рекорден скок на цената на 1 мегават електроенергия. Вчера, четвъртък 26 август 2021г., цената на електроенергията би всякакви рекорди, като достигна нивото от 122 евро, като в най-натовареният час 22:00 се покачи и ди нечуваните и невиждани досега в Испания, 129.9 евро.

С този скок, само в последните 5 дни, цената на тока се е оскъпила с 30%. На годишна база обаче говорим за оскъпяване от 160% спрямо 26 август на 2020г. Страшничко, а?

Точно затова намерихме за добре да обясним и разликата между двата съществуващи пазара на електроенергия в Испания и съответните плюсове и минуси на всеки от тях. Защото малко или много, фактурата за потребена електроенергия в края на всеки месец, зависи и от това на кой от тези пазари се намираме.

PVPC (от Precio Voluntario para el Pequeño Consumidor) договорът е предлагането на електроенергия на регулираният пазар, като цената се определя всекидневно от пазара на едро с контрол от страна на правителството. За да сключите такъв договор е нужно да покривате следните изисквания: договорена мощност от 10 или по-малко киловата, дигитален електромер и електрическа инсталация за ниско напрежение. Главните преимущества на PVPC са липсата на обвързващи договори, няма задължително контратиране на услуги за поддръжка на инсталацията и най-важното: дава право на достъп до така нареченото bono social eléctrico с отстъпки от 25 до 40% за потребителите покриващи съответните реквизити.

Най-големият минус на PVPC е, че регулираният пазар зависи пряко от промяната в цените нагоре и надолу зависещи от търсенето и предлагането, както и от редица други външни фактори. Рекордните цени на мегават електроенергия в момента се дължат до голяма част на силната ревалоризация (да се чете оскъпяване) на природният газ на международните пазари, както и на скока на пазара на CO2. Всичко това неутрализира положителният ефект, който следваше да окаже намалението на ДДС върху електроенергията от 21% до 10% до края на годината, от страна на правителството, както и замразяването за 3 месеца на 7-процентният данък за произвеждане на електроенергия, с който са облагани електрическите компании.

Mercado libre. На свободният пазар компаниите предлагат свои собствени цени и на клиентите е предоставена възможността да избират между различните тарифи като например твърда цена за киловат консумирана електроенергия (за тези, които не искат да се съобразяват, кога пускат пералнята) или тарифите с почасова дискриминация за тези, които познават добре електроенергийните си нужди.

Макар и на свободният пазар, клиентите да нямат право на гореспоменатото bono social, компаниите често правят различни отстъпки и промоци, които обаче са обвързани с договор за определен срок, а в някои случаи и с наемането на допълнителни услуги.

Добре, ама кой е по-добрият вариант?

Всъщност, тук нещата се свеждат повече до лична преценка и съобразяване с личните нужди на всяко домакинство. На свободният пазар например, няма защо да се съобразявате с новите промени в ценообразуването на тока на PVPC, но пък и цената на киловат електроенергия не е по-малка от на регулираният пазар. Според експерти по темата, макар и на моменти цените на PVPC да се оскъпяват, в дългосрочен план излиза по-евтиният вариант.

Въпреки всичко, най-добре е да разгледате подробно предлаганата ви оферта и да си направите изчисленията сами. При липса на изисквания за наем на допълнителни услуги, като поддръжка и др. и отстъпки, като безплатни часове и др., е много вероятно електроенергията на свободният пазар да ви излиза по-евтино. Особено ако не се вписвате в изискванията за споменатото bono social.

За повече информация свързана с живот и работа в Испания, може да ни последвате в социалните мрежи използвайки връзките, които ще откриете в страничната лента на сайта, в случай, че ни четете през компютър или от линковете разположени по-долу, в случай, че използвате смартфон.

коментирайте!