Увеличават се автономните области изискващи закон за пандемиите, който да им позволи използването на ковид паспорт

С увеличаването на ръста на заразените с коронавирус, вече са няколко автономните области изискващи от правителството да предприеме мерки и най-вече да приеме закон за пандемиите, който да им позволи да прилагат по свое усмотрение носенето на маски, задължителното поставяне на ваксина или използването на ковид паспорт.

Една от най-желаните мерки от страна на автономните области, е тази позволяваща им да приложат използването на така наречения ковид паспорт, който ще забрани достъпа на всички неваксинирани до барове, ресторанти, театри, кина и други.

Арагон, Канарските острови, Мурсия, Баската автономна област, Каталуния, Валенсия и Навара са автономните обасти желаещи да въведат тази мярка.

Президентът на Автономна област Валенсия, Ximo Puig, сподели, че „на всички трябва да им е пределно ясо, че ще се предприемат някакви ограничителни мерки срещу всички отказали да се ваксинират“ и допълни, че решението е взето с оглед гарантиране на максималната сигурност на останалите 90% ваксинирани срещу Ковид-19.

Баската автономна област, която в миналото премина през няколко съдебни обрата при прилагането на мерки срещу пандемията, вече изиска от Висшият си съдебен орган, разрешение за имплементацията на Ковид паспорт. От правителството на автономната област се аргументираха, че испанският Върховен съд, вече е подкрепил подобни мерки и добавиха, че паспорта ще се изисква за достъп до нощните заведения и до ресторанти с капацитет да обслужват над 50 клиента.

Мадрид, Екстремадура и Кантабрия, се обявиха твърдо против приемането на закон за пандемиите.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!