Colau обяви прекъсване на дипломатическите връзки с Израел: Ескалиращо политическо напрежение в Барселона

Кметицата на Барселона, Ada Colau, обяви временно прекъсване на отношенията между кметството на каталунската столица и Израел. Colau заяви, че това ще продължи „докато израелските власти сложат край на систематичното нарушаване на човешките права сред палестинското население“.

В насрочена пресконференция, Colau, каза, че е изпратила официална нота до премира на Израел, Beniamin Netanyahu, в която обяснява, че „номерът и тежестта на нарушаването на човешките права регистрирани от международни организации са се увеличили и са достигнали степен на безнаказаност, която ни задължава да предприемем съответните мерки; не можем да останем безучастни, пред потъпкването на международното право.“

Не закъсняха и съответните реакции от страна на политическите партии в Барселона, като първа беше тази на социалистите, които като коалиционни партньори, считат едноличното решение на кметицата, за огромна грешка.

Народната партия, също реагира, като бившият кандидат за кмет на Барселона, Daniel Sierra, обвини кметицата в насаждане на омраза към Израел.

Говорителят на Министерството на външните работи на Израел, Lior Haiat, окачестви решението на Colau, като „заслужаващо съжаление“ и добави, че е взето „в противоречие с мнозинството граждани на Барселона, както и на техните представители.

Източници близки до испанското правителство, припомниха, че единствено държавата има компетенции в областта на дипломатическите отношения и че това е ясно артикулирано в чл.149 на Конституцията на Кралството.

заглавна снимка: източник

За повече информация свързана с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!