Автономните области в Испания натискат правителството да разреши карантинирането по домовете

Правителствата на автономните области в Испания изчерпват легалните инструменти в борбаат с коронавирус. Централното правителство предпочита да изчака резултата от предприетите до момента мерки

Макар и да не се намира сред актуалните точки от програмата на испанското правителство, карантинирането, като мярка в борбата срещу коронавирус, започва да придобива все по-осезателна форма. Плахото стабилизиране на броя на новите заразени е застрашено от увеличаващия се натиск върху болниците и въпреки, че този този вирус измени реалността ни преди близо година, все още не е ясно по какъв начин може да мутира.

От централното правителство са убедени, че могат да се справят със ситуацията с настоящите мерки, но автономните области, на които е оставена организацията на битката срещу вируса, искат да разполагат с всички карти в случай, че се наложи да ги използват, включително тази на карантиниране по домовете, като това, което вече се случи през март и април.

„Тази мярка (карантинирането) е от изключителната компетениця на централното правителство… Нямаме представа как ще еволюира ситуацията и правителството трябва да предвиди възможността за частично или тотално карантиниране, в случай, че ситуацията го изиска през идващите дни. Ако не сега не го обмислим и планираме, решенията, които ще ни се наложи да вземаме, ще дойдат късно и ще са неефективни“ според президента на Андалусия, Хуанма Морено.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!