Испания получава между 20 и 30 милиона ваксини през януари 2021

Ваксините на Pfizer ще са безплатни и ще бъдат разпространявани от Националната Система по Здравеопазване SNS (Sistema Nacional de Salud)

Анонса на Pfizer, че са на прав път с ваксината срещу коронавирус, която компанията разработва (регистрирана е 90% ефикасност в предварителните анализи), беше посрещнат с голямо въодушевление от страна не само на цивилното население, но и на финансовите пазари и най-вече в Евросъюза, който има договорка за 300 милинона ваксини.

Макар и договора да не е официално подписан, Брюксел се е договорил с Pfizer за резервирането на 200 милиона ваксини (веднъж доказана ефикасността им), с опция за допълнителни 100 милиона броя.

Разпределянето на тези ваксини ще е пропорционално на населението на всяка от страните членки на евросъюза, което в случая на Испания би трябвало да означава между 20 и 30 милиона ваксини, понеже населението й съставлява 10% от всички поданици на Европейския Съюз.

Ваксините ще бъдат на разположение на Националната Система по Здравеопазвани и ще бъдат разпространявани безплатно, уточни министърът на здравеопазването, Салвадор Ия.

За момента от Pfizer уверяват, че са в състояние да произведат 50 милиона ваксини до края на 2020 и 1,3 милиарда през 2021, което ще рече, че тази година могат да се имунизират 25 милиона човека (ваксината трябва да бъде инжектирана в 2 дози, за да се постигне имунизация) и 650 милиона през 2021.

Освен с Pfizer, еврокомисията има договорки с още 3 компании за доставка на ваксини, веднъж доказали своята ефикасност. По-конкретно става въпрос за AstraZeneca, Sanofi и GSK и Janssen.

коментирайте!