Има ли закон, който да позволява задължителната ваксинация против Ковид-19 в Испания?

Първоначалните резултати от анализите на формулата на Pfizer, хвърлят сянка на съмнение върху евентуална задължителна ваксинация

Закон от 1944 г. и друг от 1986 третиращ специалните мерки по отношение на публичното здравеопазване дават покритие на евентуална задължителна ваксинация против Ковид-19, но някои юристи настояват за въвеждането на нови инструменти, които да съдействат за ефективното провеждане на такава.

Текст в закона указващ, че в при на наличието на повтарящи се случаи на заразни болести (в конкретния случай дифтерит, шарка и др. инфекциозни заболявания), ваксинацията против тях може да се декларира за задължителна от правителството, дава покритие и на възможността за обявяването на задължителна ваксинация против Ковид-19.

Според юристите въпросният текст може да се приложи по аналогия и в борбата срешу новият коронавирус. Освен това, макар и закон от 2002 да разрешава правото на самостоятелно решение на пациента да приеме или отхвърли дадена терапия, в случай на заплаха за общественото здравеопазване, въпросният закон се обезсилва от друг приет през 1986 г., даващ правото на властите да вземат каквито и да било наложителни мерки в интерес на общественото здравеопазване.

Лекари настояват за незадължителността на ваксинирането от страх за контрапродуктивни последици. Според тях едно задължително ваксиниране ще накара мнозина да се възпротиват и се надяват, че и без тази крайна мярка ще успеят да имунизират голяма част от населението.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!