Мадрид ще се опита да направи тест за антигени на всички жители на областта, преди Коледа

Вицепремиера на правителството на автономна област Мадрид, Игнасио Агуадо, си е поставил за краткосрочна цел тестването за наличие на антигени на жителите на областта, за да могат да отпразнуват спокойно и с най-близките си, наближаващите коледни празници.

За целта, Агуадо, повтори молбата си за среща на Групата Ковид, състояща се от членове на централното и автономното правителство, за да постигнат споразумение и оторизират извършването на въпросните тестове, в местните аптеки.

От своя страна, актуалната позиция на Министерството на Здравеопазването е против извършването на такива тестове, понеже „Тези проби изискват внимателно извършване и не всеки е в състояние да го направи“, според думите на Фернандо Симон.

Симон коментира още, че реализацията им поставя проблеми, като на кой ще е комптенеция извършването и анализа на резултатите, както и кой ще има право да си прави подобен тест, като визира тези, които са със симптоми, предупреждавайки, че не бива да напускат домовете си, с цел ограничаване на разпространиението на заразата.

Колкото до логистиката, Агуадо, гарантира, че разполагат с достатъчно тестове, припомняйки, че в последните седмици са закупени 5 милиона бр. и в ако е необходимо, могат да се набавят още.

Силната страна на тези тестове (чиято чувствителност е над 93%) е, че засичат наличието на специфичен протеин на вируса, за да определят дали е налична или не зараза, в настоящия момент, коеот ги превръща във важен инструмент за превенция на разпространяване на заразата.

Резултатите от извършената проба могат да се получат в самия здравен център, в който е направен теста.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!