Изисквания за пристигащите туристи на летищата в Испания

Един от най-често задаваните въпроси във Фейсбук групите на българи в Испания, е какви са изискванията за пристигащите туристи.

Едит: Статията е преводна по материали от испанската преса. ЕСПАБГ не поема отговорност в случай, че решите да пътувате без ПСР тест и не бъдете допуснати до полета или претърпите каквито и да било щети. В края на публикацията има и линк към подобна публикация в Ла Вангуардия.

Макар и на пръв поглед въпросните изисквания да изглеждат ограничителни и отблъскващи за евентуалните посетители, истината е, че всеки може да се представи на летищните контролни пунктове единствено с багажа си и няма да има /почти/ никакви спънки.

Желаещите да посетят Испания трябва да попълнят един формуляр за санитарен контрол (индивидуален или семеен), в уеб портала на Spain Travel Health и ще получат QR, който трябва да представят на съответните пунктове. Освен това се препоръчва да се пътува с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането в страната.

Какво става ако не се представи упоменатата документация при пристигането в Испания?

Практически нищо. Освен леко забавяне. Пътниците непредставили изискваните документи при пристигането си в Испания, трябва да попълнят споменатия формуляр на съответните контролни пунктове, където освен това ще им бъде направен бърз тест за антигени. Алтернативата, в случай, че не желаят да си направят съответния тест, е карантина от 10 дни, но разбираемо почти никой не избира този вариант.

Разходите за теста за антигени се поема от посетителите, а цената е между 24 и 29 евро. В случай, че някой се окаже с положителен резултат от теста, той се настанява в специално помещение на летището.

Горните мерки важат единствено за пристигащите отвън туристи. Ако сте резидент на Испания и искате да посетите Балеарите, пътуването ви трябва да е с основателна причина, в противен случай, не може да напускате областта в която живеете. Изключение правят единствено жителите на Екстремадура, Мурсия и Ла Риоха, понеже случаите на заразени с Коронавирус в тези области са под 100.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

Линк към подобна публикация в испанската преса – Ла Вангуардия.

1 thought on “Изисквания за пристигащите туристи на летищата в Испания”

  1. Кателина Гатева

    Е нали PSR е задължителен?? Как така може и без?

    No votes yet.
    Please wait...

коментирайте!