Широко-обсъжданият Ковид паспорт, започва да придобива форма, след като еврокомисията представи предложението си относно структурата на документа. Целта е паспорта да влезе в циркулация това лято и по възможност още юни месец.

Името на документа ще е зелен цифров сертификат и ще удостоверява, че притежателя е бил ваксиниран срещу Ковид, направил си е тест с негативен резултат или че е преболедувал от Ковид, което предполага, че имунната му система си е изработила антитела.

Целта на този документ е да улесни движението вътре в Европейският съюз, като разбираемо, държавите с икономики силно зависими от туризма, се стараят да ускорят максимално влизането му в обращение.

Документа ще има цифров формат, но ще е възможно разпечатването му на хартия, като посредством QR код, ще е възможен достъпът до гореспоменатите данни. Освен това сертификата ще се издава на езика на държавата, чийто поданик е лицето приносител, както и на английски език.

Важен елемент изрично упоменат от еврокомисията е, че наличието на такъв документ няма да е задължително за желаещите да посетят една или друга държава. Освен това ще се използва за да улесни придвижването на пътниците и няма да се използва на други места, като например посещения на театри и други събития от подобен характер.

Сертификата ще се издава безплатно и ще има срок на валидност, като ще важи, докато СЗО обяви край на пандемията, след което притежаването на подобен документ ще се обезсмисли.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

Оставете коментар

коментирайте!