Европа с Ковид паспорти от юни

Широко-обсъжданият Ковид паспорт, започва да придобива форма, след като еврокомисията представи предложението си относно структурата на документа. Целта е паспорта да влезе в циркулация това лято и по възможност още юни месец.

Името на документа ще е зелен цифров сертификат и ще удостоверява, че притежателя е бил ваксиниран срещу Ковид, направил си е тест с негативен резултат или че е преболедувал от Ковид, което предполага, че имунната му система си е изработила антитела.

Целта на този документ е да улесни движението вътре в Европейският съюз, като разбираемо, държавите с икономики силно зависими от туризма, се стараят да ускорят максимално влизането му в обращение.

Документа ще има цифров формат, но ще е възможно разпечатването му на хартия, като посредством QR код, ще е възможен достъпът до гореспоменатите данни. Освен това сертификата ще се издава на езика на държавата, чийто поданик е лицето приносител, както и на английски език.

Важен елемент изрично упоменат от еврокомисията е, че наличието на такъв документ няма да е задължително за желаещите да посетят една или друга държава. Освен това ще се използва за да улесни придвижването на пътниците и няма да се използва на други места, като например посещения на театри и други събития от подобен характер.

Сертификата ще се издава безплатно и ще има срок на валидност, като ще важи, докато СЗО обяви край на пандемията, след което притежаването на подобен документ ще се обезсмисли.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!