Испания трябва да умножи по 17 темпа на ваксиниране, ако иска да достигне 70% имунизирани това лято

Еврокомисията си е поставила за цел ваксинирането срещу Ковид на 70% от населението до началото на лятото. Досегашният темп на ваксиниране обаче, поставя под съмнение постижимостта на въпросната цел. Три месеца след старта на кампанията по ваксиниране, в Испания са поставени ваксини на 1.8 милиона жители. За да се достигне до ваксиниране на 70% от населението до юли, тоест 33 милиона души, настощият темп на ваксиниране трябва да се умножи по 17.

Един от главните фактори, без които това е невъзможно да се случи, е наличието на необходимият брой ваксини. Разполага ли Испания с толкова вакисни? Засега очакванията са, че ЕС ще получи 300 милиона ваксини до началото на лятото, от тези 300 милиона, 10% са предназначени за Испания. Да не забравяме обаче, че за постигане на имунизация е необходимо инжектирането на две дози или с други думи, Испания ще има ваксини за около 15 милиона от населението си.

Добрата новина е, че през април към арсенала в борбата срещу Ковид, ще се включи и ваксината на Janssen, която се нуждае от еднократно инжектиране. Лошата новина е, че в следващите месеци в Испания се очаква да пристигнат едва 5.5 милиона дози от тази ваксина. Сумата на всичко дотук е около 20.5 милиона и то при положение, че не възникнат проблеми като този с обещаните количества АстраЗенека, които в крайна сметка ще се редуцират до една трета от първоначално обещаното, поради проблеми с производствтото.

Въпреки това надежда има, тъй-като се очаква до началото на юли Европейската Агенция по Медикаментите да одобри две нови ваксини, едната от които, Новавакс, се произвежда в Галисия.

Вземайки предвид всичко казано дотук, очакванията се, поне на теория, Испания да разполага с необходимият брой ваксини. Голямата въпросителна оттук-нататък е, ще съумее ли да проведе ефикасна кампания по ваксиниране на населението, достатъчно добре организирана за да се постави толкова голям брой ваксини в толкова кратък срок? Следващите няколко месеца ще покажат.

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!