Покупката на луксозни имоти от чужденци с исторически връх в Испания

Нито Брексит, нито пандемията, нито пък териториалните затваряния в Испания, успяха да намалят интереса на чуждестранните инвеститори, към пазара на лускозни жилища в Испания.

През 2020, процентът на чужденци, закупили жилище на стойност по-висока от 500 000 евро е достигнал 7%. Това е най-високият връх до момента от 2013, годината, в която тези данни започват да се обработват от Colegio de Registradores de España, придържайки се към закон приет нея година, според който покупката на такъв имот, дава право на собственика на така наречената golden visa или правото да се сдобие с испанско гражданство.

Според анализатори на пазара, тези данни отразяват интереса на по-заможните европейци към Испания, като туристическа дестинация, понеже 65.52% от инвеститорите са от държави от ЕС, което ще рече, че не се нуждаят от подобна виза, следователно мотивът за придобиването на имота е продиктуван от различни подбуди.

Нарастването на този процент обаче, не означава повече инвестиции на пазара на недвижими имоти в Испания. Данните показват, че като цяло броят на чужденците закупили имот през 2020г. в Испания, е значително по-малък от този на закупилите жилище през 2019. През 2020г., са извършени 47500 операции или 11.3% от всички извършени покупко-продажби, докато за 2019 г., тази цифра е 63000 сделки или 12.6 от обема покупко-продажби.

Балеарите са били най-предпочитаната област за придобивка на жилище сред чужденците, с 29.6% от всички извършени сделки, следвана от Валенсия с 23.3%, Канарските острови с 22.8% и Мурсия с 18.5%.

Повече подробности (на испански)

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!