Еврокамарата даде зелена светлина на сертификата ковид-19

Европейският парламент одобри влизането в сила на сертификата ковид-19 от 1 юли 2021г., с чиято помощ туристите от ЕС ще могат да се придвижват свободно в страните членки на съюза.

Сертификата може да бъде както дигитален, така и физически носител и ще предлага информация относно това дали приносителят е ваксиниран, прекарал болестта или разполага с негативен тест направен непосредствено преди пътуването.

Макар и да остават двадесеттина дни до влизането в сила на тази мярка, някои страни членки на ЕС вече издават такива сертификати на гражданите си, а еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс, поощри останалите да последват примера им, за да избегнат претрупването на системата през юли.

Всички страни членки на евросъюза се съгласиха да не поставят никакви други спънки на приносителите на новите сертификати, като това означава да няма изисквания за нови тестове при завръщането на туристите, както и никакви периоди на карантина. Въпреки това си оставят „аварийна спирачка“ в случай, че приносителят на сертифика пристига от държава с много високо разпространение на вируса или от зона, в която са засечени нови и опасни варианти на коронавирус.

Отхвърлено беше предложението за безплатни ПСР тестове, за да може по този начин да няма дискриминиране на пътуващите, които не са си поставили ваксина, срещу тези, на които поставянето на ваксината не им е струвало нищо. Въпреки това правителствата се ангажираха да направят тестовете достъпни, като беше отпусната линия от 100 милиона евро за закупуване на тестове и свалянето на цената им.

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!