PSOE и Podemos постигат съгласие за „замразяване“ на наемите

След проточили се няколко месеца преговори, PSOE и Podemos достигнаха до съгласие да замразят наемите в райони, които правителството намери за чувствителни.

Източници на лилавата формация обявиха, че от започването на преговорите досега, PSOE за пръв път са приели да регулират цените на наемите, отказвайки се от идеята си за данъчни облекчения, с чиято помощ да стимулира задържането на цените.

Трябва да припомним, че при гласуването на бюджет 2020, социалистите обещаха на Podemos най-голямата случвала се досега в Европа интервенция при цените на наемите. Нещо повече: тази интервенция беше част от икономическата програма на PSOE, но впоследствие беше захвърлена. Тогава Надя Калвиньо призна, че градовете приели подобна мярка, като Берлин, не могат да се похвалят с някакъв значителен успех.

Според източници близки до правителството, обсъжданата регулация не предвижда възможност за намаляне на актуалните цени на наемите, а единствено евентуланото замразяване, в районите, в които сметнат за необходимо.

Министърът на транспорта, Хосе Луис Абалос, коментира, че предстоящата регулация иска да избегне обезсърчаването на предлагането на жилища под наем и точно затова се разглежда възможността да бъде комбинирана по някакъв с други стимули, като споменатите данъчни облекчения и др.

За повече новини свързани с живота и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!