Правителството иска да „съживи“ с мигранти обезлюдената Испания

Испанският министър на социалната сигурност, Хосе Луис Ескрива, окачестви като отлична, идеята за заселването на обезлюдените области в Испания с мигранти, предложена от хунтата на Касилия и Леон, както и от няколко различни кметства.

Освен това, Ескрива, обяви, че се подготвя реформа на законът за чужденците, която ще улесни процеса по включване в пазара на труда на така наречените menas (menores extranjeros no acompañados), за които сега е практически невъзможно да започнат легално работа, поради прекалено сложните и тежки административни изисквания.

Във връзка с това, министърът подчерта и важността на адекватното формиране на тези непълнолетни мигранти, от които ще се очаква да посрещнат пенсионирането на бейби бумърите около средата на това десетилетие, когато ще е необходима много работна ръка във всички области.

Запитан как министерството му ще се бори с ниската раждаемост, Ескрива, отговори, че ще се опитат да разширят офертата на „достъпни“ жилища, както и че обмисля задължителното записване на „детски ясли“ във възрастта от 0 до 3 години, за да се подобрят максимално условията за отглеждане на малки деца.

Освен това, испаснкият министър на социалната сигурност, коментира, че е може би е наложително въвеждането на повече финансови стимули за подпомагане на раждаемостта, като един от тях може да е във формата на данъчни облекчения върху доходите.

За повече новини свързани с работа и живот в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

снимка източник

коментирайте!