Могат ли да ни глобят ако управляваме автомобила с летни чехли/джапанки в Испания?

Предполагам се е случвало поне веднъж да се запитате имате ли право да управлявате МПС с джапанки, летни чехли или сандали в Испания? На мен поне ми се е случвало. И било от мързел, било защото паля колата, колкото да отскоча до някой немного отдалечен басейн, признавам, имало е случаи, в които съм карал с джапанки.

Явно това е един от често отправяните въпроси към DGT (Dirección General de Tráfico), които публикуваха следният туит:

Както виждате, точно въпроса за обувките, които носим докато управляваме МПС не е регламентиран и не могат да ни санкционират, затова, че го правим с джапанки, обаче и тук има едно голямо „но“, което ни оставя изцяло в ръцете на контролните органи. Ако ни спрат за проверка и забележат, че сме обули чехли, джапанки и др. подобни и проверяващият прецени, че това затруднява управлението на МПС, можем да отнесем глоба от 80 евро, като контролиращият може да се опре на някой от следните членове на закона за движение по пътищата:

Artículo 3.1: разглежда вниманието и старанието, които трябва да приложим при управлението на МПС, с оглед избягване на евентуални злополуки.

Artículo 18.1: регламентира задължението на шофьора да си осигури свобода на движенията, видимост и винаги да се намира в коректна позиция, както и да е постоянно съсредоточен в управлението на МПС.

Artículo 17.1: постановява, че водачите на МПС трябва да са винаги в състояние да управляват превозното средство.

Както казах, управлението на МПС в Испания с чехли и джапанки не е изрично забранено от закона, но винаги трябва да внимаваме първо за нашата и на другите безопасност, а карането на кола с джапанки, нека си признаем не е много конфортно и сигурно, и второ, да сме наясно, че можем спокойно да бъдем санкционирани.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Последвайте ни в Телеграм!

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

1 thought on “Могат ли да ни глобят ако управляваме автомобила с летни чехли/джапанки в Испания?”

  1. Pingback: Неща, които правиш и може да ти костват солена глоба в Испания © Българи в Испания – полезният сайт!

коментирайте!