7 интересни факта за испанския език

С днешната кратка публикация сме събрали няколко интересни факта за испанския език, които е много вероятно да не познавате.

Испански се говори на петте континента

Макар и говорещите испански да са съсредоточени предимно в Америка и Европа, в останалите три континента, също може да чуете испанска реч, като Екваториална Гвинея, е представителят на Африка, Филипините на Азия (макар и не като официален) и най-изнендващото – Великденският остров на Океания.

Испанският е най-бързият език в света

Няма начин преди да направите първите си стъпки в езика, да не сте се смайвали от бързината, с която говорят испанците. И не, не е само мит. Испанският официално е най-бърз в света, като бързината на един език се изчислява на база срички в секунда, които може да произнесе средностатистически човек.

Има/няма такава дума

В испанския съществува дума, която не може да бъде изписана. Прочетете по-детайлно за този интересен случай.

Говори ми на християнски

Малко вероятно е да сте пребивавали няколко години в Испания и да не се е случвало да чуете Hábla/Háblame en Cristiano. Говори се, че това е останало от времето, когато маврите са обитавали практически целият полуостров и са разделяли останалите обитатели на говорещи арабски езици и говорещи Cristiano, оттам и споменатото Hábla/Háblame en Cristiano.

Най-дразнещата фраза

Най-дразнещата фраза използвана за завършване на мисълта според испанците, а и не само, понеже честно казано и автора влиза в това число е ¿Me entiendes?, понеже поставя под въпрос интелигентността на този, към когото е отправена. Често използвана от известна colaboradora на Sálvame.

Vida, años, gobierno y casa

Това са най-иползваните в ежедневието думи. Живот, години, правителство и къща/дом.

САЩ ще се превърне в испаноговоряща

Очаква се до 2050г., САЩ, да се превърне в най-голямата испаноговоряща държава. Нивото на испаноговорящите там, се увеличава стремглаво, като прогнозите са през 2050г. в щатите да има 132,8 милиона испаноговорящи.

За повече публикации свързани с работа и живот в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!