Праг от 2,94 евро за антигенен тест, налага правителството на Испания

Правителството на Испания, ограничи цената на антигенните тестове продаващи се в аптеките, до 2,94 евро, след като по време на коледните празници същите надминаха „достъпният“ праг от 10 евро. Мярката ще влезе в сила тази събота, 15.01.2022г.

От FEDIFAR (Colegio General de Farmacéuticos y la Federación de Distribuidores Farmacéuticos), предупредиха, че това ги задължава да продават над цени под себестойността на продукта, но че отговорността ги задължава да се съобразят с изискванията на правителството и същевременно оценява положително решението аптеките да останат единствените пунктове за разпространение на тези тестове наместо, както в редица европейски държави, да се разреши свободната им продажба в търговската мрежа.

От организацията за защита на потребителите, FACUA, обявиха, че намират цената за несъразмерна и оставяща прекалено високи маржове за печалба на разпространителите, слагайки като граница цена, близка до тази, на която се продаваха тестовете преди появата на шестата вълна предизвикана от варианта омикрон.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!