Върховният съд на Галисия намери за нищожно дисциплинарното уволнение на служител отказал да се ваксинира

На 25 ноември 2021 г., Aguas Ourense, съобщава на всичките си служители, че с оглед на нормалното изпълнение на задълженията им и в тон с настоящото законодателство, е необходимо да се ваксинират за да имат свободен достъп до центровете, с които фирмата има сключени договори за доставка.

На 3 декември, един от работниците на фирмата е уволнен дисциплинарно за неподчинение, след като става ясно, че не е ваксиниран и че отказва да го направи.

На 31 март 2022г. Социален съд номер 4 на Оуренсе, отхвърля иска на въпросният работник, който в момента на прекратяване на договорните отношения има малко над 3 години стаж във фирмата.

След разглеждане на втора инстанция от Върховният съд на Галисия, въпросният постановява, че отказът за ваксиниране на служителят, не може да бъде разглеждан като отказ за изпълняване на задълженията, нито като неподчинение, понеже ваксинирането е гражданско право и не може да се разглежда като задължение.

Освен пропуснатите месечни възнаграждения, работникът е обезщетен и със сумата от 7000 евро за накърняване на достойнството.

За повече новини свързани с живот и работа в Испания:

Присъединете се към Фейсбук групата ни!

коментирайте!